Bemutatkozás

Köszöntjük  a Debreceni Egyetem Immunológiai Intézet honlapján!

Az Immunológiai Intézet 2000-ben alakult és  elkötelezetté vált az alapkutatás és a Kutatás – Fejlesztési Programok iránt  az alap és az alkalmazott Immunológia terén. Az Intézet Munkacsoportjainak Tudósai az USA-ban Svédországban és Németországban képezték magukat és mára különféle szaktudást halmoztak fel a molekuláris és celluláris immunológia területén. Az Intézet erős háttérrel rendelkezik az Immunológia különböző területein, mint a természetes és szerzett immunitás különös hangsúllyal a dendritikus sejtek (DC), B és T sejtek közötti kommunikációra és ezen szabályozására, kiegészítve az őssejt kutatás, mint az intézet kutatási tevékenységének fókuszpontja.

Az Intézet 2000. július 1. – 2015. január 31. között Rajnavölgyi Éva professzor nő vezetése alatt fontos módszereket fejlesztett ki a lipidek és a metabolitok (hisztamin, retinsav, immunmodulátor peptidek) hatásának vizsgálata során a változatos veszély szignálok membránok és intracelluláris érzékelők által detektált működésén és annak módján és bekapcsolódott a változatos DC funkcionális szabályozásába.

A dendritikus sejtek különféle és összetett funkcióinak vizsgálata maradt az Intézet kutatási tevékenységének elsődleges fókuszpontja. Ezek a ritka, de sokoldalú sejtek kritikus szerepet játszanak az immunológiai folyamatok szabályozásában, és a természetes és szerzett immunitás sejt-közvetített koordinációjában. Az utóbbi évek kutatási eredményeinek köszönhetően, ezek a sejtek az alapkutatások mellett új immunterápiás célpontokká is váltak. Ily módon a dendritikus sejtek működésének vizsgálata szoros kapcsolatban áll a korszerű vakcinák kifejlesztésével, az allergiás reakciók és a kóros autoimmun folyamatok szabályozásával és a tumor ellenes immunitás módosításával is. A jelenlegi kutatási projektek a természetes immunitás molekuláris mechanizmusainak, jelátvitel és a veszély és serkentő szignálok dendritikus és T sejtekre gyakorolt hatásának vizsgálatára fókuszálnak. Jelenlegi tevékenységünk során számos téma merül fel úgy, mint az allergia, fertőző megbetegedések, autoimmunitás és a mikrobiológia kutatás molekuláris immunológiája.

Az Intézetben működő kutatólaboratóriumok jól felszereltek, biztosítva a modern kutató munkavégzést a sejtes és molekuláris immunológia területén. Kutatóink kiváló teljesítménnyel véghezvitt gén expressziós és fehérje profilok (citokinek, kemokinek, immunmoduláló fehérjék és peptidek) meghatározása és FACS analízis. A korszerű műszerpark áll rendelkezésünkre, úgy mint áramlási citometria és sejt szeparáló eszközök, kvantitatív Real-Time PCR készülék, és alacsony sűrűségű Taqman próbák.

A Debreceni Egyetemen található a Genomics Core facilitiy equipped with ABI7900 qRT-PCR, ABI 3100 Avant DNA sequencing instrument, Tecan pipetting robots, MMI UV Cut laser microdissector. TheProteomics Core facility has Nano-HPLC MS-MS, Electronspray MS-MS, MALDI-TOF, BiaCore and an Imaging Core készülékek minden Intézet számára elérhetőek.

Az Intézet része a Debreceni Egyetemen működő Molekuláris Medicina Kutató Központnak (RCMM), részt vesz az EU által támogatott Nemzeti Kiválóság Programban, együttműködő partner a DC-THERA (Dendritic Cells for Novel Immunotherapies) FP6 programban, és a Cross-Talk Marie-Curie PhD programban. Részt vett az FP7 TORNADO projektben, melynek a keretében a dendritikus sejteket szabályozó funkciók bélflórával kapcsolatos kölcsönhatását vizsgálta. Az EEA Norway Grants támogatásával az Intézet közreműködött egy őssejt kutatási kollaborációs programban, amely során a mesenchimális sztróma sejtek dendritikus sejtek funkcióira gyakorolt hatását vizsgálta.

Az elmúlt években a Romániában található SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel kötöttünk megállapodást, melynek keretében létrejött egy kutatás-fejlesztési projekt ’Control of dendritic cell functions by anti-inflammatory and cell death signals’ címmel.

 

Prof Dr. Bácsi Attila
intézetvezető, egyetemi tanár

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 05. 16:47